Tlaková zařízení
CERTIFIKACE VÝROBKŮ | CE » Posuzování shody (CE)
Uvádění tlakových nádob pro domácí použití (kuchařské účely) na trh EU je regulováno Evropskou směrnicí 2014/68/EU a nařízením vlády č. 219/2016 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na tlaková zařízení. Bezpečnost konstrukce tlakových hrnců je ověřována postupem posuzování shody shodným alespoň s jedním z modulů určených pro tlaková zařízení kategorie III.
SLUŽBY ITC V SOUVISLOSTI S POSUZOVÁNÍM SHODY TLAKOVÝCH HRNCŮ
VÝROBKY POSUZOVANÉ V ITC PODLE NV č. 219/2016 Sb.Institut pro testování a certifikaci, a. s. je Rozhodnutím ÚNMZ oprávněn provádět činnosti oznámeného subjektu č. 1023 u výrobků stanovených nařízením vlády č. 219/2016 Sb. o posuzování shody tlakových zařízení při jejich dodávání na trh. Předmětem posuzování shody jsou tlakové hrnce pro domácí použití, které mají být uváděny na trh EU s označením CE. UPOZORNĚNÍNesprávný návrh tlakového hrnce může mít za následek těžké poškození zdraví uživatele, což je jeden z důvodů, proč je Evropskou směrnicí 97/23/ES a Nařízením vlády ČR pro konstrukční návrh jakéhokoliv tlakového hrnce stanoven postup posuzování shody rovnocenný alespoň jednomu z modulů určených pro tlaková zařízení kategorie 3. Proto jsou poněkud překvapivé nálezy české i slovenské obchodní inspekce (ČOI a SOI) tlakových hrnců, nesplňujících požadavky. Při kontrole SOI v roce 2005 bylo z 15 kontrolovaných typů 6 typů (40%) nebezpečných z důvodu možného zasažení obsluhy proudem páry z bezpečnostního ventilu. Vysvětlením tohoto problému je skutečnost, že 66% typů kontrolovaných hrnců nebylo opatřeno značkou CE potvrzující, že na výrobku bylo provedeno posouzení shody nezávislou Notifikovanou osobou. KONTAKTY
Za aktuálnost údajů odpovídá: Ing. Ludmila Antošová Aktualizováno: 7.1.2021 |