ISO 22000
CERTIFIKACE SYSTÉMU ŘÍZENÍ » Certifikace systémů řízení
Certifikace systémů managementu - ISO 22000
Certifikace zahrnuje primární producenty v agrárním sektoru včetně výrobních, přepravních a distribučních společností až po maloobchod, restaurace a jídelny. Mimo tento přímý potravní řetězec je norma určena pro výrobní a služby poskytující organizace, jejichž činnost nebo produkty souvisí s bezpečností potravin. Jedná se například o výrobu nástrojů, strojů a zařízení, obalů, přídavných látek, čistících a dezinfekčních přípravků používaných v potravinářském a agrárním sektoru, organizace poskytující sanitační práce, deratizaci a dezinsekci.
PRINCIPY CERTIFIKACE PODLE ISO 22000Problematika bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin je v centru zájmu spotřebitelů již mnoho let a v návaznosti na potřeby sjednotit roztříštěný přístup k řízení bezpečnosti potravin byl vytvořen v rámci působnosti Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) standard orientovaný na celý řetězec subjektů, které podnikají s potravinami. Norma navazuje na zásady systému analýzy nebezpečí a kritických kontrolních bodů (HACCP) a kroky k jeho zavedení vypracované Komisí Codex Alimentarius a dále je rozvíjí, současně úzce navazuje na ČSN EN ISO 9001. Certifikát, vydaný nezávislým akreditovaným certifikačním orgánem zaručuje, že systém řízení bezpečnosti potravin, zavedený ve firmě, byl posouzen akreditovaným certifikačním orgánem a vyhovuje požadavkům standardu ČSN EN ISO 22000. REVIZE NORMY ISO 22000Mezinárodní organizace pro standardizaci (ISO) dokončila revizi normy ISO 22000. Zveřejnění nové verze normy ISO 22000:2018 proběhlo dne 18.6.2018 a tímto datem bylo ustanoveno tříleté přechodné období tzn. do 29.6.2021 pro její zavedení ve firmách. Platnost certifikátů vydaných podle norem ČSN EN ISO 22000:2006 / ISO 22000:2005 je stanovena paralelně – tedy nejdéle do 29.6.2021. Vzhledem k situaci s výskytem COVID -19 je možnost přechodu na novou verzi normy odsunout o 6 měsíců tedy do 29.12.2021 (viz.: https://iaffaq.com/). Certifikace a recertifikace systémů managementu podle ČSN EN ISO 22000:2006 / ISO 22000:2005 bude probíhat nejdéle do 18.6.2020. Vzhledem k omezení platnosti certifikátů vydaných podle normy ČSN EN ISO 22000:2006 / ISO 22000:2005 do 29.12.2021 doporučujeme všem zájemcům o certifikaci a recertifikaci začít včas plánovat zavedení požadavků ISO 22000:2018 do jejich systému managementu bezpečnosti potravin. VÝZNAMNÉ ZMĚNY REVIZE NORMY ISO 22000
PŘÍNOSY CERTIFIKACE
CERTIFIKAČNÍ PROCESProces certifikace má tyto základní fáze:
IQNET – MEZINÁRODNÍ CERTIFIKÁTInstitut pro testování a certifikaci, a. s. je členem CQS, která je členem mezinárodní sítě IQNet. Prostřednictvím této spolupráce je možno na vyžádání vydat v rámci jednoho certifikačního procesu jak certifikát ITC, tak i certifikát CQS a mezinárodně uznávaný certifikát IQNet.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKYSekce kvality - Kvalita certifikace, zákaznická vazba.
SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY
KONTAKTY
Za aktuálnost údajů odpovídá: Ing. Jaroslav Rapant Aktualizováno: 7.1.2021 |